dimarts, 24 de novembre del 2009

Entrevista a Adán Griego, bibliotecario de la Universidad de Standford (EE.UU.)




Llig l'entrevista completa en format Pdf.

3 comentaris:

  1. Natiu Digital, “perfil de persones que han nascut después de 1980 i que han passat més de 10000 hores amb video jocs, unes 20000 hores veien la televisió i menys de 5000 hores llegint. Estan menys acostumats a la lectura i més enfocats al món audiovisual. A més, el seu costum és buscar-ho tot a Internet”.

    Em senc en part, representada dins d’aquesta definició. He nascut en la dècada dels 80, per contra no he passat més d’una hora front un vídeo joc, he vist televisió, per suposat, però els meus pares em seleccionaven d’una manera dràstica tot allò que devia veure i des de que sé llegir m’he passat més de 5000 hores llegint (i no sols els apunts de classe). La lectura és la meua passió i la Biblioteca el meu temple de cult.

    D’acord amb el document, veig cada dia com molts dels anomenats natius digitals no saben fer ús de les biblioteques, siguem universitàries o públiques. Són unes completes desconegudes per a ells, acudeixen a elles i les mal interpreten, desconeixen la gran utilitat dels seus serveis.
    I els més menuts pensen que són un lloc on quedar amb els amics i veure les pàgines de dones nues a la premsa diària.
    Desconeixen el reglament, l’ordenació del fons i el propi fons en si mateix.

    Internet s’ha convertit en la porta a la informació deixant de banda els llibres on ja no troben res. I la majoria de les vegades la informació està davant dels seus nassos. Ara se’ls apareix Sant Google que ho sap tot “i si no està no existeix”, com fa referència el document. Utilitzen Internet, però no saben escriure amb l’ordinador i coneixen el ratolí, no el mamífer, sinó el que còpia i pega.
    L’accés a la xarxa per als immigrants digitals, va obrint-se camí poc a poc, però no debades els ocupa moltes hores.

    S’han d’obrir les portes de la biblioteca com a centre cultural i quotidià amb programes d’animació a la lectura per fomentar l’iniciativa lectora d’aquets natius digitals, que seran els investigadors del futur – com anota el text-, i què en aquest present lligen poc i amb cada vegada menys gana. I una cooperació oberta entre els centres d’ educació i la biblioteca.

    Reflexió: amb el nou llibre digital el bibliotecari i el llibre, estan en perill d’extinció? Esperem que no.


    Empar Cháfer Borredá

    ResponElimina
  2. L'entrevista a Adán Griego, bibliotecari de la Universitat d'Stanford ens fa reflexionar sobre el futur de les biblioteques i dels bibliotecaris.
    Ell parla de natius digitals i immigrants digitals, i apunta l dècada dels 80 com el moment a partir del qual van naixer els natius digitals; són joves que han passat molt de temps davant el televisor (moltes vegades sense cap tipus de control del que veien per part dels pares), que han dedicat gran part del temps que hem de dedicar tots a jugar de menuts, als videojocs, i tot açò acompanyat de molt poc de temps i interès per la lectura. A més a més han aprés prompte a buscar tot el que necessiten a Internet, i si no ho troben allí tenen clar que no existeix, i si ho troben, es queden en lo primer que surt a la pantalla, no tenen cap hàbit d'avaluar la informació que han trobat.
    Aquests són els investigadors del futur (i no massa llunyà)i perquè no dir-ho, els nostres governants d'ací no molt de temps.
    I precisament ací és on veu Adan Griego el nostre repte de futur (ara ja) com a professionals de la informació.
    Efectivament, des de la meva tasca com a bibliotecària d'una biblioteca pública, des de fa 10 anys, he detectat que la tendència és eixa, i que ens hem d'adaptar. Hem de coneixer els hàbits de treball dels nostres usuaris, i sense pretendre que els canvien (per una banda pensem que el d'abans era millor, i per altra banda el rebuig que molts bibliotecaris ham mostrat davant la presència dels ordinadors a les seves sales) hem de ser capaços de mostrar-los la millor manera de buscar a la web, ensenyar-los tots els recursos disponibles a Internet, que sàpiguen avaluar la informació que allà troben, que aprenguen a formular les recerques i coneguen la lògica dels buscadors.
    És per tots aquests motius, que jo com a immigrant digital que soc, tracte, mitjançant cursos com aquest, posar-me al dia en aquests temes, on igual que Adán Griego, és per on veig què es dirigeix el nostre futur professional.

    MªÁngeles Miguel Úbeda

    ResponElimina