divendres, 11 de desembre del 2009

Las páginas web de Bibliotecas Públicas dirigidas a adolescentes: cómo satisfacer las necesidades de los jóvenes de hoy a través de Internet

Traducció de l'article de Sandra Hughes-Hassella i Erika Thickman Miller, publicat a la revista Library and Information Science Research.




2 comentaris:

  1. L’article “Las páginas web de Biblioteca Públicas dirigidas a adolescentes: cómo satisfacer las necesidades de los jóvenes de hoy a través de Internet” de Sandra Hughes-Hassell i Erika Thickman Miller em sembla interessant.
    És un estudi enriquidor i fa visible el panorama actual en el qual es troben les biblioteques, però no dóna cap resultat en particular per a les biblioteques públiques de pobles menuts sense recursos econòmics principalment.

    Els usuaris adolescents utilitzen Internet per a les seues pròpies necessitats socials i acudeixen a la biblioteca per satisfer les necessitats acadèmiques, però ja no utilitzen els serveis clàssics d’aquestes més bé allò què busquen és l’accés gratuït a Internet i s’obliden de l’existència dels llibres.

    És cert que degut a les noves tecnologies estem obligats a actualitzar-nos cada dia com si fórem pàgines web, ja què l’evolució de la informació és constant i som noves espècies en procés d’adaptació (en referència a Charles Darwin). Un procés molt dur que implica formació, recursos i temps, molt de temps el qual ocupa part del nostre temps laboral al què caldrà multiplicar la nova tasca i rendiment si volem estar “a l’última”. I segons diu el text: les biblioteques no posseeixen els coneixements tècnics per introduir algunes característiques de l’alta tecnologia que el joves trobem més atractives.

    Per tant, és molt el que pot oferir la web per als usuaris més joves, però a quin preu per al bibliotecari?


    Empar Cháfer Borredá

    ResponElimina
  2. -Comentari de l’article “Las páginas web de Bibliotecas Públicas dirigidas a adolescentes: cómo satisfacer las necesidades de los jóvenes de hoy a través de Internet”
    En l’article es planteja l’interès que podem tindre des de les biblioteques en la creació de pàgines web pensades per al públic, específicament adolescent, usuari de les nostres biblioteques. Comença reflexionant a partir d’un estudi fet en biblioteques d‘USA i Canadà que tenien pàgina web per a joves. Analitza les raons que van dur a les biblioteques en qüestió a fer les web per a joves: proporcionar un servei d’extensió bibliotecària per adolescents, la creació d’un lloc web com a part del pla relacions públiques de la biblioteca, i altres, les menys, ho van fer a petició dels usuaris joves.
    També s’assenyalen els objectius que volien aconseguir amb la creació de les pàgines web: ajudar els joves en els seus deures escolars; promocionar llibres i fomentar la lectura; anunciar les activitats que van a dur-se a terme en la biblioteca; oferir serveis de referència; oferir informació de recursos de la comunitat; proporcionar als joves un lloc on publicar les seves creacions literàries, artístiques etc.; oferir-los un lloc on poder relacionar-se entre si, entre d’altres.
    Amb tot açò fa una interpretació dels resultats:
    Objectius de les pàgines web per a joves: recolzament educatiu i d’informació local, ferramenta social i d’entreteniment, lloc segur on estar amb els amics, etc.
    Cal destacar també la importància de la participació dels joves en la creació i manteniment d’aquestes pàgines, tant el que fa al disseny com al contingut (enllaços, comentaris, etc).
    En definitiva,es tracta d’un article molt interessant. Cert és que d’un temps cap ací les noves tecnologies i principalment Internet tenen més i més importància en la nostra societat i sobre tot entre els joves (aquells que en l’article anterior nomenava “natius digitals”). Aquests joves, cada vegada més, centren la seva vida (relacions socials, oci, informació,etc.) al voltant d’Internet. I són precisament aquests joves i els que venen per darrere els que seran, o haurien de ser, els usuaris de les biblioteques. Davant tot aquest panorama ens preguntem què els podem oferir a aquests joves des de les biblioteques? Està clar que el nostre futur va en aquesta direcció, que el nostre paper com a gestors de la informació continua existint, però que el tractament que li donem a la informació serà diferent a partir d’ara, ja no es tracta de catalogar allò que tenim físicament a la biblioteca, i tindreu a punt per a quant l’usuari vinga a la nostra sala. Ara tot ha canviat, hem de gestionar la informació que ni tan sols tenim físicament, i aquesta la tenim que facilitar als usuaris en tot moment, estiguen on estiguen a traves de la nostra web, així que ens hem de “posar les piles” i començar a pensar com ho fan ja els joves. I per a dur a terme aquest objectiu tenim que implicar els joves, coneixer les seves necessitats, implicar-los en l’elaboració de les pàgines web per a que siguen atractives per a ells, implicar-los en el seu manteniment. Perquè és el que hem dit ,” la joventut de hui és el futur de la nova societat de la informació electrònica” , i aquesta ” joventut és també el futur de les biblioteques públiques”.
    MªÁngeles Miguel Úbeda

    ResponElimina